Γερμανών συνέχεια

Ακούω φράσεις και τις σχολιάζω στο μυαλό μου.

"Είμαστε σαν την καμήλα που γονατίζει και την φορτώνουν. Αν είχαμε περηφανεια πολιτική δνε θα τολμούσαν..."
Δεν ξέρω καν ποιος μιλάει έχω πλάτη γυρισμένη αλλά και αλλιώς να μουν δεν τους ξέρω όλους αυτούς, και δεν με ενδιαφερει να τους μάθω. Ομως από αυτη τη φραση κρατάω 2 πράγματα.
Οτι αυτός που μιλάει ειναι αντιπολίτευση και το παει εκει που θέλει, και οτι η λέξη τολμουσαν δειχνει μια νοοτροπια νταη. Δεν εκφοβίζεις τον σεβασμο. Τον κερδίζεις. Τον νιωθεις, τον χαρίζεις πριν τον απαιτήσεις για τον εαυτό σου.

"Αν το έκαναν αυτό στους Ισραηλίτες..."
Τώρα θα συγκρίνουμε τα δικά μας πάθη και ιστορία στον παγκόσμιο πόλεμο με αυτά που τραβήξαν οι εβραίοι; Το χουμε χασει τελείως πια;

Μας πήραν τα αρχαια , τα νομίσματα, τα, τα, τα....
Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, ο πόλεμος έφερε λεηλασίες, βιασμούς και φρικαλεότητες. Το επιχειρημά μας σαν Ελληνες στο γεγονος οτι πλεον ταχουμε κανει σκατα και καποιος το έγραψε, ειναι να ανασύρουμε αυτές της μνημες;
Διπλά ντροπή μας.




Θέλω να πω κάτι πιθανόν άσχετο αλλα στο μυαλό μου πολύ σχετικό.
Εχω ζήσει έξω. Από μικρή αντιπαθούσα την νοοτροπια του Ελληνα που νομίζοντας οτι δεν μιλούσαμε ελληνικά εβριζε την μάνα μου φερνοντας τη σαλάτα μας, την ελληνίδα που έβριζε την κολλητή μου επειδη έκανε τοπλες στην παραλία, την γειτόνισσα απου ασχολιόταν με τον ποιον έβαζα στο σπίτι, μπαστακας στο μνι μου, το γειτονόπουλο που έλεγε οτι ο πατερας μου ήταν ο ζιγκολό της μάνας μου λόγω της διαφορά ηλικίας που έχουν (7 χρόνια). Τον εργοδότη που με απέλυε αν αντιδρούσα στο πεσιμό του, τον αστυνομικό που με πήγαινε για εξακρίβωση αν δεν του έδινα το τηλέφωνό μου, τον ταξιτζή που μου έβαζε χερι στα 17 καθώς εβγαινα από το ταξί, στην μάνα του γκομένου μου που με ανταγωνιζόταν, στον γκόμενο που φρικαρε μόλις έβαζα ένα κιλό ή μίλαγα σε φίλο.
Απο μιρκή ενιωσα την διαφορά όταν ζουσα έξω, ένιωθα τι σημαίνει ελευθερια λόγου, χιουμορ, αποδοχή διαφορετικής θρησκείας και διαφορετικότητας, ελλειψη μιζέριας.

Με έλεγαν ανθελληνίδα επειδή διεκρινα βασικές διαφορές στο σχολικό σύστημα, βουτηγμένο στην θρησκεία και στην καθοδήγηση προς το μίσος για τους Τουρκους.
Λογικό, αυριο αν ξεσπασει πόλεμος πρέπει οι στρατιώτες να εχουν κίνητρο.
Σοκαριζόμουν με τα κατεστραμένα θρανία, τον θόρυβο που επικρατούσε ανάμεσα στα μαθήματα, την έλλειψη σεβασμου αλλά την υπαρξη του φόβου.
Το σκονάκι, την πονηριά, τα λαδώματα και οι δημόσιες σχεσεις με τους καθηγητες.
Που βαριούνται και πανε στο φροντιστήριο να τα βγάλουν.
Δεν κατάλαβα ποτέ την εννοια της κατάληψης.
Το εβρισκα άνω ποταμών.
Αυτό δεν ειναι ελευθερια, ειναι μαλακια.
Κανενα 15 χρονο δεν ξερει τι θέλει πραγματικα ούτε ειναι σε θέση να κατανοήσει το βάθος των προβλημάτων, αλλα δε βαριέσαι, ας το παιξουμε "επαναστάτες".
Σοκαρίστηκα οταν στα 16 όλες οι γνωστές μου "το ειχαν κάνει" από μπρος πίσω από παντου, γιατί βιαζονταν να μεγαλώσουν, το σεξ ήταν ταμπου. Στο εξωτερικό μια μόνο το ειχε κάνει και αυτή το ειχε μετανιώσει.
Η πρωτη φορά ειναι σημαντική, η μητέρα πήγαινε το παιδί σε γυναικολόγο να της δωσει το χαπι.

Με το ένα πόδι εδω και το άλλο εκεί προσπαθησα πολλες φορες να φύγω γιατί δεν είναι ωραια η ζωή εδω. Δεν έχεις φιλους να σε στηρίξουν πραγματικά, όλοι ειναι εγωκεντρικοί και μπλεγμένοι με τα δικά τους, λειπουν βασικές έννοιες ανθρωπιας, συμπόνια και η κριση δινει και παιρνει, ο συζυγος σου ειναι πολλες φορές ένας άγνωστος, δουλεύεις και δεν θα χαρείς όπως έξω τα γερατεία σου χεράκι χεράκι με τον άνθρωπο σου διακοπες και ταξίδια.

Παιζω world Of Warcraft εδώ ακι τρια χρόνια. Είναι το όποιο μου, η διαφυγή μου.
Εκεί υπάρχει ενα chat.
δεν υπαρχει σουηδός, Ολλανδός, Αγγλος που να μην έχει την χειρότερη γνώμη για τους Ελληνες. Και εκει δεν ειναι θεμα πολιτικής, ειναι θεμα νοοτροπιας.
Το ελληνάκι φωνάζει
"Εδώ ειναι δικός μας χώρος (γιατί υπερτερούν) και αν δεν σας αρέσει να φύγετε"
Το ελληνάκι -κακώς- νομίζει οτι οσοι ελεγχουν τον χώρο δεν ξέρουν ελληνικά και βρίζει, φωνάζει και ενοχλεί.
Το ελληνάκι όταν παιΖει με άλλους δεν λεει Γεια σας, κλέβει κάτι που είναι καποιου άλλου, κοροιδεύει, μιλάει στο γενικό τσατ ελληνικά-κιας ζητανε οι αλλοι ευγενικά να παει σε πριβέ δωμάτιο ή να μιλήσει αγγλικά (που δεν μπορεί τις περισσότερες φορες)
Το ελληνάκι έχει έπαρση, αγένεια, θέλει να έχει παντα την τελευτάια κουβέντα και εχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του βασισμένη στο πουθενά.
Οι ξένοι ακούνε "ελληνας" η βλέπουν το gr πίσω από το όνομα (αλλη βλακεία αυτή) και μας αποφεύγουν, ντρεπεσαι να πεις οτι είσαι έλληνας, και οι περισσοτεροι ξένοι μέσα σε δυο χρόνια έφυγαν από το συγκεκριμένο χώρο με την χειρότερη εντύπωση.

Θα μου πεις παιχνίδι είναι.

Εγώ όμως βλέπω τους σημερινούς 12-25 χρονών ξένους να έχουν διαμορφώσει την σωστή ιδέα και να αοφευγουν τα νησιά μας, να αποφευγουν τους δικούς μας για συνεργασια σε λίγα χρόνια.
'Ημασταν παντα γυφτοι.
Καιρός να το καταλάβουμε, να το χωνέψουμε και να το αλλάξουμε.

Comments

travelgirl said…
Δεν είναι το θέμα ότι κάποιος έγραψε ότι τα έχουμε κάνει σκατά. Αυτό το ξέρουμε και οι ίδιοι. Είναι ο τρόπος που έγινε αυτό. Αυτός ο τρόπος ήταν προσβλητικός και παρατραβηγμένος. Είτε το έκαναν Ελληνες είτε Γερμανοι (στην περίπτωση μας το περιοδικό Focus) το ίδιο συμπέρασμα θα έβγαζα για τον εμπνευστή της ιδέας, τον editor ή όποιον φέρει ευθύνη. Σε καμία περίπτωση όμως για όλον τον γερμανικό λαό.

Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό κι εγώ κάποιο διάστημα μπορώ να πώ πως κανένας δεν με διέκρινε επειδή είμαι Ελληνίδα ούτε και είπε κάτι αρνητικό για την χώρα μου. Μάλλον, λάθος. Μου έλεγαν και λένε συχνά ότι είναι ακριβή η χώρα μας.
Αλλά υπήρχε ένας σεβασμός για το διαφορετικό (στην προκειμένη περίπτωση εγώ ήμουν αυτό) και γενικά έβγαζαν συμπέρασμα από αυτό που έβλεπαν δεν τους ενδιέφερε η χώρα καταγωγής για να καταφύγουν σε στερεότυπα.
Πολλά είναι τα πράγματα που δεν μου αρέσουν στην χώρα μου (ένα από αυτά η μή ύπαρξη σεβασμού στο διαφορετικό) όμως και πάλι δεν μπορώ να βάλω όλη την Ελλάδα στο ίδιο καζάνι και να πώ ότι είμαστε/είναι όλοι γύφτοι. Τα πράγματα αλλάζουν, μιλάω με πολλούς ανθρώπους, οι περισσότεροι έχουν δεί λίγο παρά έξω και δεν πιστεύω ότι εκφράζουν γυφτιά. Στην Αγγλία παρατήρησα κάτι άλλο. Η παραμικρή εκδήλωση συναισθήματος τους έφερνε σε αμηχανία ή την αποδοκίμαζαν.

Βρίσκω την συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και δίνω παραπάνω τροφή για σχόλια. Παραθέτω ένα κείμενο που είχα βρεί κάπου και πιστεύω ότι είναι αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό αυτών που συζητάμε.

"Η πιο εύστοχη περιγραφή των Ελλήνων...."

"Ο εντοπισμός των αξιών απαιτεί ψύχραιμους μελετητές, απαλλαγμένους οσο είναι δυνατόν από προκαταλήψεις, θετικές ή αρνητικές. Η μελέτη γίνεται σχετικα πιο εύκολη, όταν την αναλαμβάνουν ξένοι επιστήμονες. Πριν απο χρόνια εγινε στην Ουασινγκτον ένας διαγνωνισμός για την επιλογή του καταλληλότερου χαρακηρισμού ενός λαου, εκείνου δηλαδή που θα παρουσίαζε καλύτερα την ψυχολογία του. Πήραν μέρος ένα εκατομμύριο... περίπου άτομα. Δεκαπενταμελης επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα το δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό της ψυχολογίας του Έλληνα. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι μια πλούσια πηγή κοινωνικοπολιτιστικών αξιών, ένα ισχυρότατο ερέθισμα στην ανάγκη για εθνική αυτογνωσία.

Ιδού το κειμενο του δικαστή:

"Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας ο Έλληνας αποκαλυφθηκε πάντοτε κατώτερος απο τις περιστάσεις, αν και απο διανοητική αποψη κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.
Ο Ελληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλα γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.
Έκτισε τον Παρθενώνα και, αφου μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε το Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το '21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μια στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα.
Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε, προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε."
Faidwn said…
400 χρόνια Τουρκοκρατία! Μήπως και 400 χρόνια επιμιξία ? Πολύ μελαχροινοί ήμαστε! Οι αρχαίοι Έλληνες ήσαν ξανθοί κυρίως....
Pink_Fish said…
Θα συμφωνήσω με κάθε γραμμή αυτών που έγραψες. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ποιοι είμαστε, πότε θα διορθώσουμε τα ελαττώματά μας, πότε θα μάθουμε να είμαστε ψύχραιμοι, ταπεινοί, μεθοδικοί, να δουλεύουμε, να μην αρπάζουμε με το έτσι θέλω? Ο Χατζηαβάτης ο Έλληνας...Κοιτάει να κοροιδέψει το διπλανό του. Μας πήρανε χαμπάρι ρεεεεεε
Lili said…
Θα πω τις σκέψεις μου όπως μου έρχονται.
Φαιδων συμφωνω και μπορώ να σου πω οτι οι σημερινόι πολιτισμένοι τουρκοι ειναι πιο ευγενείς και πιο Ελληνες από μας.

Και με Ελληνες εννοω αυτό το πνεύμα που περιεγραψε η τραβελ παρακάτω.

Εγω δεν το βλεπω αυτο που διαβασα, Τραβελ, και κινούμαι σε τοσα κοινωνικά στρωματα που δεν ειναι θεμα παιδείας, ούτε καλλιέργειας.
Είναι θεμα καθαρά αντίληψης της αξιας μας, το ποσο αληθινη είναι και ειδικα σε σχεση με τον δίπλα.

Καποια στιγμή πρεπει να ξεπερασουμε το "εσυ εισαι καλύτερος" που μας ψιθυρηζε η μανα μας στο αυτί και να δουμε πραγματικά πόση είναι η αξία μας.

Πραγματικά κουραστηκα και κουραστηκε ολος ο υπόλοιπος κόσμος φανταζομαι να επωμιζομαστε επαινους και το απυροβλητο για το σήμερα, μέσω του χτες, του αρχαιου πολιτισμου. Δεν τον έχτισα εγω τον παρθενώνα, ούτε εσύ, ούτε ο δίπλα.
Οι ξενοι σεβονται την ιστορία μας.
Εμείς δεν σεβόμαστε την ιστορια μας, την εχουμε κάνει τσιχλα στα επιχειρήματα, σημαία στα σκατά μας.
Ούτε των αλλονων την ιστορία σεβόμαστε, ούτε την υπαρξή τους.

Το γεγονος οτι δεν ενιωσες αυτό πυ εγω εχω δει είναι ισως οτι ειναι πολυ ευγενικοί για να σε φέρουν σε δύσκολη θεση, αλλα και παλι δεν γενικέυω.

Εχεις τις εμπειρίες σου και γω τις δικές μου. Καθώς και εχεις τα δικα σου συναισθηματα στη θέα της φωτογραφίας, τα οποια ειναι δικά σου, και δεν τα μοιραζομαι.
Ολοι έχουμε κουμάντο στην δικη μας καρδια και στυο δικό μας μυαλό.
Δεν ξέρω γιατι το βρήκες προσβλητικό.

εγώ το βρήκα ευστοχο και πολυ αντιπροσωπευτικό του χουλιγκανισμού του Ελληνα προς την Ευρώπη η οποια νιώθει μαλάκας.

Ενα συναίσθμα που όλο μας λιγο πολύ εχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας.
travelgirl said…
Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Και γιατί όχι? Δεν πιστεύω ότι η αλήθεια είναι μία, ότι υπάρχει άσπρο/μαύρο, όλα εξαρτώνται από την οπτική που τα κοιτάμε, τις εμπειρίες μας, τα βιώματα μας.

Και πιστεύω ότι εν δυνάμει μπορώ να χτίσω έναν μικρό Παρθενώνα κι εσύ και ο δίπλα. Όλοι μας. Ο καθένας στον τομέα του κάνοντας την καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Σε μεγάλο ποσοστό αυτών που λες δεν με βρίσκεις απέναντι απλά δεν πιστεύω στις γενικεύσεις. Λέγοντας ότι οι Έλληνες είναι γύφτοι αυτή είναι μια στερεοτυπική άποψη κι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα στερεότυπα ενώ ίσως κουβαλούν κάποιο βαθμό αλήθειας, σίγουρα η αλήθεια αυτή δεν είναι γενικεύσιμη.

Επίσης κατά την γνώμη μου όλα μα όλα είναι θέμα παιδείας. Και εννοώ καλλιέργειας όχι να έχουμε 5 μάστερ και 8 διδακτορικά. Αυτό δεν μου λέει απολύτως τίποτα πίστεψε με.

Θα παραδεχθώ επίσης πως κάθε φορά που επιστρέφω στην χώρα μου παθαίνω και μια μικρή κατάθλιψη. Μου φαίνεται μίζερη η πόλη, τριτοκοσμικό το περιβάλλον, ίσως και κακόγουστης αισθητικής.

Όμως δεν παύει να είναι κομμάτι μου/μας και πιστεύω προσπαθώντας να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι εμείς η νέα γενιά μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Και εδώ πάει και το τσιτάτο που είπε ο Καρλ Μαρξ ότι δηλαδή το ζήτημα δεν είναι απλώς να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε.

Τριακόσιες χιλιάδες πράγματα είπα πάλι και μάλλον σας ζάλισα και ήθελα αυτό το σχόλιο να βγεί μικρότερο. Αμ δε χαχαχα!!!!
travelgirl said…
Faidwn, έχει γίνει έρευνα των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας σχετικά με την επιμειξία ευρωπαϊκών φύλων και το συμπέρασμα ήταν ότι τo DNA (γενετική σύσταση) των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρά καυκάσια φυλή (οι τούρκοι είναι μογγολική). Γεγονός που σημαίνει πως η συνεισφορά στη γενετική σύσταση των Ελλήνων, άλλων πληθυσμιακών ομάδων, εκτός της λευκής, αποτελεί ελάχιστο ποσοστό, μικρότερο του 0,5%.

Συμμετείχαν, επίσης, άλλα 5 ερευνητικά εργαστήρια διαφόρων χωρών (από τη Βαγδάτη μέχρι τη Μόσχα). Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό περιοδικό «Γενετική του Ανθρώπου».

Τίτλος της έρευνας για όποιον ενδιαφέρεται να την διαβάσει «Η προέλευση, διασπορά και διαφοροποίηση των απλοομάδων Ε και J, του χρωμοσώματος Υ: Συμπεράσματα για τη νεολιθική αποίκιση της Ευρώπης και μετέπειτα μεταναστευτικά γεγονότα στην περιοχή της Μεσογείου».

Επιμειξία λοιπόν σε σχέση με το DNA δεν υπάρχει. Σε σχέση όμως με την κουλτούρα αυτό... το συζητάμε.
πολλά και δύσκολα μας βάζεις και δεν ξέρω ποιοι και πόσοι έχουν τη διάθεση να τα ψάξουν λιγάκι, είμαστε βολεμένοι, αυτό είναι το χειρότερο...
spacefreak said…
Όλα σωστά όσα γράφεις... επί της αρχής

ΑΛΛΑ,

Οι Ευρωπαίοι τόσα χρόνια ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ έκαναν το "μαλάκα", αφού ήξεραν τα χάλια μας και έκαναν τα στραβά μάτια όταν έβγαζαν από τις "παχιές αγελάδες" (βλέπε μίζες Siemens). Τώρα που δεν υπάρχει μία ξύπνησαν υποτίθεται και το παίζουν απατημένοι σύζυγοι; Η υποκρισία της ωμής (οικονομικής) δύναμης σε όλο της το μεγαλείο.

Μην ξεχνάς ότι η σκληρή εκμετάλλευση και καταστολή, γεννά πάντα χούλιγκανς παντός είδους.

Popular Posts