Food inc

Ειδα την ταινία χτες, αν και δεν περίμενα να δω κάτι περισσότερο απ αυτά που ήδη γνωρίζω.
Κι ομως.
Και σοκαρίστηκα.

Λιγα πράγματα που έμαθα.
Αν είσαι κτηνοτρόφος (πχ έχεις κοτόπουλα), και κάνεις συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία, σε αναγκάζουν κάθε χρόνο να κάνεις upgrades όπως το να κλέισεις τα κοτόπουλα σε σκοτεινά σπίτια (δηλαδή αν είχες παραθυρα, να τα κλείσεις).
Αν δεν το κάνεις, σπάει το συμβόλαιο και η συμφωνία σας.
Αν το κάνεις, είναι μια σειρά από αιτήσεις και απαιτήσεις που θέλουν μηχανήματα, λεφτά, άρα ο κτηνοτρόφος πάει σε τράπεζα και ειναι μόνιμα καταχρεωμένος.
Εξυπνο. Μακιαβελικό σχεδόν.

Επίσης, έμαθα οτι ο λόγος που ταίζουν τις αγελάδες καλαμπόκι είναι γιατί ειναι απιστευτα φτηνό. Επίσης έμαθα οτι καλαμπόκι έχει στα 99 % των προιόντων των σουπερμάρκετ.
Μόνο που το καλαμπόκι δημιουργεί πρόβλημα στις αγελάδες.
Εχετε ακουστα για το E-coli?
To Kevin's law?

Εμαθα επίσης οτι μια εταιρεία, έχει κάνει πατέντα τους σπόρους.
Αν λοιπόν εσύ είσαι αγρότης, δεν μπορείς να κρατήσεις σπόρους για την επόμενη σοδειά σου, πρέπει να αγοράζεις απ'αυτούς. Μεταλλαγμένους σπόρους φυσικά.
Αν πάλι αντιστέκεσαι, ου ε και αλλοιμονό σου αν βρεθούν μεταλλαγμένοι σπόροι (από τον αερα πχ) στην σοδειά σου. Θεωρείται κλοπή.
Και όταν μέσα σε 15 χρόνια πήγαμε από το 20 % στο 95% να έχουν όλοι μεταλλαγμένους σπόρους, λίγο δύσκολο να μην φέρειο αέρας από τον γείτονα αυτά τα σποράκια.
Πατεντα και δικαιώματα στους σπόρους.
Δεν ξέρω αν το διανοήστε. Πόσο πολύ έλεγχος στο φαγητό μας υπάρχει.
Ελεγχος με την κακή έννοια. Ελεγχος ποιότητας, κανένας.

Επίσης έμαθα οτι όλοι όσοι δούλευαν στον Λευκό Οικο και πέρασαν καποιους νόμους για το θέμα, ήταν πριν υπάλληλοι της μεγάλης εταιρείας. Μια παρέα όλοι.

Επίσης, έμαθα οτι δεν θέλουν να βάλουν στις ετικέτες αν το ζώο ειναι κλωνοποιημένο.
Επίσης, έμαθα οτι μόλις παρουσιαστεί καποιο φαστ φουντ κάπου (δεν λέω ονόματα), γίνεται ο μεγαλύτερος πελάτης οσον αφορά τα βόδια, μήλα, πατάτες κλπ.
Κι επειδή αυτός ο πελάτης θέλει το μπέργκερ του να έχει την ίδια γέυση σε όποιο εστιατόριο πάει ο πελάτης, αλλάζει ο τρόπος παρασκευής του κρέατος. Ο τρόπος που θρέφεται το ζώο. Παει πια το κοπάδι που έτρωγε χορτάρι και έδινε αμεσο λίπασμα στο χωράφι. Τώρα έχουμε κατανάλωση πετρελαίου για να φερουμε το καλαμπόκι- που πρέπει να θεριστεί κλπ, να παχύνει γρήγορα το ζώο, να μαζεύψουμε τα σκατά του και να τα πάμε αλλού, και να επενδύσουμε φυσικά σε φάρμακα και αντιβιώσεις, μειόνωντας το κόστος όσον αφορά τους εργάτες, αφού το να πακετάρεις κρέας σήμερα ειναι η πιο επικινδυνη δουλειά.
Κάνοντας όμως ένα μόνο πράγμα την φορά, ο εργάτης ειναι αναλώσιμος και δεν χρειάζεται να του δώσεις πέρα του βασικού μισθού.
Ετσι, για να γυρίσω στον τρόπο παρασκευής του κρέατος, οι κτηνοτρόφοι υιοθετούν αυτην την διατροφή για όλα τα ζώα τους. Ακόμα και αυτά που πανε σε εστιατόρια, ακόμα και αυτό που θα ψωνίσεις εσύ να φτιάξεις το μεσημέρι.


Πώς αλλαζουν όλα αυτά;
Δες την ταινία.
Στήριξε τους λίγους αγρότες που ακόμα αντιστέκονται. αγόραζε βιολογικά.
Τα σουπερμάρκετ ακολουθούν το χρήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες αγοράζουν τις πιο μικρές και ακολουθούν τον καταναλωτη.
Κάθε φορά που ψωνίζεις και περνάει το μπαρκοντ από το ταμείο, ψηφίζεις.

Δες το έργο, τα εξηγεί πολύ καλύτερα.

http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0

Comments

SilentSoul said…
"Κάθε φορά που ψωνίζεις και περνάει το μπαρκοντ από το ταμείο, ψηφίζεις."

Πολύ ωραία και in reality πρόταση..πολύ καλή και για σλόγκαν..μακάρι να είχαν όλοι καταναλωτική συνείδηση όπως εσυ κουκλάρα μου,θέλω να πιστεύω ότι θα αποκτήσουν σιγα σιγα..
Lili said…
den einai diko mou honey, ths tainias einai :P

(alla thanks gia ola ta alla) :D
vasvoe said…
lili edw kai 5 vdomades pou eimai amerikh diakopes exw phxei sta skatofaghta, o kosmos trwwei api8anes posothtes kreatos, deep fried anything, polloi einai toso synh8ismenoi sto etoimo pou den xeroun na mageireyoun oute makaronia kai akoma kai to "mayro" pswmi exei mesa ayth th malakia corn syrup kai genikws gamhse ta....

Popular Posts