Saturday, April 01, 2006 Θεατρο Κωφων

Χθες πηγα στο θεατρο Κωφων.
Ενα μπαρ θεατρο στου Ψυρρη, στο δευτερο οροφο ενος κτιριου.
Ειχα παει με το παιδι και δεν ηξερα να θα μπορουσα να δω ολη την παρασταση.
Ελειπα ενα μηνα απο την σχολη και η πλεον δεν καταλαβαινω τι μου λενε αν νοηματιζουν γρηγορα, αλλα ηθελα να παω για την εμπειρια.


Ηταν μια σειρα σκιτσακια, ενος -υποτιθεται-ακουων ατομου στον κοσμο των κωφων.
Γελασα πολυ, ηταν ευρηματικα και οι ηθοποιοι πολυ εκφραστικοι.
Θα μπορουσε να καταλαβει την παρασταση φανταζομαι και καποιος που δεν ξερει νοηματικη.
Λατρεψα το σκετς με το κουρειο, ειδικα ο ενας ηθοποιος ειναι χαρισματικοτατος.


Η μικρη με ρωτουσε, "ουτε αυτος δεν ακουει?"
"ουτε αυτη δεν ακουει?"
και σε 5 λεπτα αρχισε να κανει σχεδια με τα χερακια της και να ανοιγοκλεινει το στομα της χωρις να βγαζει ηχο.

Γελασε πολυ κατα την διαρκεια της παραστασης και μετα μου ζητουσε να της δειξω πως μιλαμε με τα χερια.


Ηταν πολυ ωραια βραδυα και σκοπευω να την ξαναπαω, ενα βραδυ που θα εχει λιγοτερο κοσμο...διοτι καλο το Μπαρ θεατρο, αλλα να εχει εναν εξαερισμο, ενα κατιτις.
Τα ματια μου τσουζανε απο τον καπνο και υπεφερα πραγματικα με την βροχιτιδα μου.
Το παιδι δε εβηχε και αυτο, και σκεφτηκα καποια στιγμη να φυγουμε.


Περα απ αυτο το μελανο σημειο ομως-για τους μη-καπνιζοντες-, περασαμε υπεροχα.

Comments

Anonymous said…
Ειμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς που κατά καιρούς πηγαίνω σε εναλλακτικές παραστάσεις όπως είναι οι παραστάσεις που ανεβάζει το Θέατρο Κωφών Ελλάδος. Και ναι, πράγματι αξίζει να παρακολουθήσεις και να στηρίξεις τέτοιες προσπάθειες. Μόνο με καλές εντυπώσεις μπορεί να φύγει κάποιος ακούων. Και βέβαια εμείς οι ακούοντες πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι παραστάσεις που ανεβάζει το Θέατρο Κωφών Ελλάδος είναι προσβάσιμες σε εμάς είτε όταν υπάρχουν ακούοντες ηθοποιοί που "μεταγλωττίζουν" τη νοηματική είτε όταν η κίνηση του σώματος, οι εκφράσεις και τα νοήματα των κωφών γίνονται αντιληπτά από εμάς.

'Οσο για το θέμα του χώρου, όπως θα διαπίστωσες κι εσύ είναι ένας χώρος με προβλήματα που φέτος για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια απειλήθηκε με κλείσιμο. Είναι αλήθεια ότι ο εξαερισμός δεν επαρκεί όταν καπνίζουν κάποιοι, αλλα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απαγορευτεί από το ίδιο το θέατρο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ωστόσο τα λιτά σκηνικά και η τεχνική υποδομή είναι έτσι διότι δεν υπάρχει καμία στήριξη από πουθενά.
Καμία επιχορήγηση εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια, με ενοίκια να τρέχουν 2 χρόνια απλήρωτα, με διερμηνέα απλήρωτο πολλά χρόνια, με σκηνοθέτη και ηθοποιούς απλήρωτους. Επειδή έχω μιλήσει με τα παιδιά, και οι ίδιοι θέλουν έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο χώρο, καλύτερες συνθήκες για πρόβες(για οικονομία ανάβουν θέρμανση μόνο στις παραστάσεις και ποτέ στις πρόβες). Είναι μία από τις πολλές προσπάθειες που χρειάζονται στήριξη για πολλούς λόγους που ο καθένας από εμάς θα τους ανακαλύψει μόνο αν δει μία απο τις παραστάσεις τους. Γνωρίζω ότι μέσα στον Δεκέμβριο του 2008 ή τον Ιανουάριο του 2009 θα ανεβάσουν νέα παράσταση.

Ας κάνουμε μία επείσκεψη
Πλατεία Κουμουνδούρου, Σαχτόυρη 8-10. Για πληροφορίες και ενημέρωση. FAX: 210 3214708

Popular Posts